Fler inlägg

Hej på er gott folk. Här kommer lite uppdaterad information inför helgens gemensamma benrakning nere på Holiday Club. Vi startar alltså själva eventet kl 15.00 på lördag eftermiddag. Gilettebussen kommer att stå utanför och det är viktigt att representanter från klubben turas om att synas där inne och förevisa deras nya superhyvel Fusion Power Phenom som bland andra mysige australiensaren Cadel Evans använder. Sedan vill TV Åre inte att vi börjar med själva rakningen i bubbelpoolen förrän efter fyra, typ 16.30 då det är mindre folk inne i badavdelningen.

Nejdå, men…

Ullådalsbacken deconstructed

Är det någon fler som känt att Ullådalsbacken känns märkligt jobbig?  Inte så lång, inte så brant, inte särskilt känd och dessutom låååångt ifrån Alperna? Nå, det är dags att revidera den åsikten något. Inte att den är jobbig alltså, utan att det skulle vara märkligt.

Ni kan förstås rabbla statistiken i sömnen: Start 385 m.ö.h., mål 727 m.ö.h., distans 4816 meter, höjdskillnad 342 meter. Men vad många inte vet är att dessa siffror ger en snittlutning på inte mindre än 7,1 %. En mycket respektabel siffra i cykelsammanhang. Jämför med legendariska bergspass på kontinenten som hemska Col du Galibier (5 %), vidriga Mont Ventoux S (7 %), legendariska Passo di Gavia S (7 %), avskyvärda Alpe d’Huez (7,9 %) och komplett ocyklingsbara Monte Zoncolan W (11 %). Nu är dessa stigningar, kända från girot och touren, förstås mycket längre än Ullådalsbacken och därmed jobbigare, men det är ändå inte illa pinkat för en liten blindtarm i det inre stödområdet.

Ännu mer intressant (för en vägcyklist alltså, helt hjärndött för alla andra) blir det när man kollar maxlutningen. Första stigningen i Åres stoltet är nämligen exakt lika jobbig som den känns. Inte mindre än 25 % (!). Jämför åter igen med de stora: Mont Ventoux 12 %, Alpe d’Huez 13 %, Col de Galibier 14 %, Gavia 16 %, Monte Zoncolan 25 %. Visserligen kan det inte handla om mer än 25 meter då det är så brant, men återigen: Inte så illa.

Det inofficiella rekordet upp till Ullådalen (från asfaltskanten vid ladan till skyltarna som initierar vändplanen vid Ullådalsstugan) ligger för övrigt på strax över 15 minuter, vilket ger en snitthastighet på ca 19 km/h. Ett ”rekord” som med all säkerhet kommer att mosas i sommar när Tour of Jamtland kör sitt bergstempo.

’Bara’ 500 meter kvar?

Giro d'Italia stage 16

Vértex Vélo 2010

Glöm inte att anmäla er till och deltaga i tävlingarna i Östersund i helgen:

Backsprint på fredag kväll (perfekt för er som legat och nött i Ullådalsbacken på dubbdäck hela vintern), distans 1900 meter, stigning 130 meter. Jo, ni läste rätt. En promenad i parken helt enkelt. Borsett från att det är masstart och fullsmetat med Östersundare som hellre dör än förlorar mot en Årebo i champagnesponsrad dräkt.

Motionslopp med tidtagning på lördagen. Välj mellan 50 eller 100 kilometer. Det är alltså ingen direkt tävling, men en jämförelse med världens farligaste sport – korpfotboll – är nog på sin plats. Sällan är allvaret så allvarligt som när det egentligen inte är på allvar. Särskilt när medelålders norrländska män är inblandade. Alltså, på med armbågsskydden och kom till start.

Bankett på Marité lördag kväll. Bara det är värt resan in. Dessutom kan man vinna en cykel.

Vi ses på start!

(Och nu är det viktigt att ”vi” i det här fallet inte kopplas ihop med inläggsförfattaren som person. Med ”vi” avses helt enkelt någon slags imaginär klubbanda som inte bara har rakade ben utan dessutom vågar flexa dem i officiella sammanhang.)


Åre Bergscyklister
2010-05-25
  • Alf

    Jag visste väl att det var något speciellt med den backen, även om jag inte fattade vad det var!!!!

blog comments powered by Disqus